Børn på flugt har traumer, men kan hjælpes til trivsel i Danmark
108 millioner. Så mange mennesker er på flugt. Lige nu. Aldrig har der været så mange. Halvdelen af dem er børn. Hvordan påvirker det børn at være på flugt? Hvilke traumer og trivsel ser vi i Danmark?
Hvad er flygtningebørns udfordringer, når de skal finde sig til rette i et nyt samfund som det danske? Hvordan trives de og hvordan kan man hjælpe dem med at bearbejde deres traumer ?
Kan deres angst, utryghed og oplevelse af fremmedhed afhjælpes i skolerne gennem opmærsomhed på deres mentale og følelsesmæssige trivsel, så de undgår at bære traumerne med videre i livet? Eller skal de i behandling med deres familier?
Det havde Flygtningebørn.dk blandt andet inviteret Oasis til at deltage i et debatoplæg om på Folkemødet for nylig.
Socialrådgiver Anna Jessen og psykomotorisk terapeut Karin Ylönen fortalte om, hvordan Oasis behandler børn og deres familier:
"Vi hjælper familierne med at tale sammen om traumerne, istedet for at lukke sig inde i sig selv, som mange gør, for ikke at belaste de andre i familien."
Det kunne en anden af deltagerne i debatten bekræfte. Manilla Ghafani har selv været på flugt fra Afghanistan som barn med sin familie. I dag er hun forperson for Rapolitics, som er en forening, der gennem rap og hiphop styrker børn og unges selvværd, selvbestemmelse og medborgerskab. Desuden deltog juridisk rådgiver fra UNHCR, Rania Elgindy og stifter og bestyrelsesmedlem Henrik Grunnet og Lourne Mark fra Flygtningebørn.dk. Debatten blev moderet af journalist fra DR, Eva-Marie Møller.
Læs mere om hvordan flygtningebørn.dk hjælper skolerne med at tage imod flygtningebørn.