Helbredstjek af nyankomne flygtninge halter

27.11.2015 | Af: Tanja Weiss

Mere end hver 10. kommune oplever, at læger nægter eller ikke tager sig tid til at foretage det obligatoriske helbredstjek af flygtninge. Det viser ny rundspørge i kommunerne.

12 procent af de i alt 61 kommuner, der har svaret på Kommunernes Landsforenings rundspørge, oplyser, at lægerne ikke får udført den generelle helbredsattest, som blev obligatorisk 1. juli 2013. Det skriver kl.dk.I rundspørgen har KL (Kommunernes Landsforening) blandt andet spurgt kommunerne, hvorfor nogle flygtninge ikke får udført en helbredsmæssig vurdering inden for tre måneder, sådan som loven kræver det. Her har 12 procent af kommunerne svaret, at det blandt andet skyldes, at lægerne ikke ønsker at foretage undersøgelsen.   "Lægerne bør naturligvis være forpligtede til at gennemføre helbredsvurderingerne. Det er afgørende for integrationsindsatsen, at vi får fanget eventuelle helbredsproblemer i opløbet, og i den forbindelse spiller lægerne jo en nøglerolle. De kan ikke bare melde sig ud af denne indsats i en situation, hvor der kommer mange tusinde flygtninge til Danmark, som skal have en helbredsvurdering," siger Niels Arendt Nielsen, kontorchef i Center for Vækst og Beskæftigelse, KL.

Lægerne har for travlt

Hos Lægeforeningen bekræfter Tue Flindt Müller, over for Politiken, at nogle læger ikke vil udføre helbredstjekket. Men det skyldes især, at praktiserende læger i områder med lægemangel føler sig for pressede til at foretage undersøgelsen, som ofte kræver tolk og tager op mod to timer at udføre.Blandt eksperter, KL og Lægeforeningen er der bred enighed om, at helbredstjek til flygtninge ikke virker optimalt i dag. KL’s rundspørge viser også, at det i næsten fire ud af ti kommuner er under halvdelen af de modtagne flygtninge, der får en helbredsundersøgelse. Det skyldes ikke blot, at lægerne ikke vil udføre tjekket, men ofte også, at flygtninge selv takker nej eller ikke møder op til den aftalte tid.
Der er følgende krav til helbredsundersøgelsen:
  • Helbredsundersøgelsen skal tilbydes alle nyankomne flygtninge og familiesammenførte til flygtninge inden for de første tre måneder efter, at kommunen har overtaget integrationsansvaret. Resultatet af helbredsundersøgelsen skal anvendes i integrationsplanen.
  • Helbredsundersøgelsen skal bestå af en samtale med og en helbredsundersøgelse af udlændingen med henblik på en lægefaglig vurdering af udlændingens fysiske og psykiske helbredstilstand.
  • Helbredsundersøgelsen skal indeholde en lægefaglig vurdering af, om der er behov for videre helbredsmæssig udredning eller behandling i det almindelige sundhedsvæsen.
  • Lægen udarbejder en generel helbredsattest, LÆ 145, per person.
  • Se pjece om helbredsattest på socialstyrelsens hjemmeside.