19 danske børn og deres forældre i Syrien kan få den bedste hjælp i Danmark
Danmark har de bedste forudsætninger for at afradikalisere, behandle og rehabilitere børn og voksne, som er fanget i Al-Roj og Al-Hol lejrene i Syrien.
Regeringen har længe stået fast på, at de ikke vil tage børnene - og slet ikke deres forældre hjem til Danmark til retsforfølgelse og behandling for PTSD. Men den senere tids fokus på sikkerheds- og terrorrisikoen og en tilbageholdt rapport fra PET, har sat den under massivt politisk pres - ikke mindst i lyset af, at andre europæiske lande er begyndt at tage deres statsborgere hjem. Det er desuden kommet frem, at Islamisk Stat igennem længere tid har hentet drengebørn ud af lejrene for at træne dem til IS-krigere, hvilket yderligere presser regeringen og udenrigsministeren til at tage en beslutning i forhold til at forebygge, at børnene bliver yderligere radikaliserede og at de på sigt kommer til Danmark med danske pas og udgør en langt større sikkerheds- og terrorrisiko end de gør nu, hvor de er små og der er gode muligheder for at rehabilitere og behandle dem i Danmark.
Danmark har opfundet den dybe tallerken til PTSD og afradikalisering
Danmark var det første land i verden, der begyndte at behandle tortur- og krigsoverlevere og deres familier. Også i forhold til afradikalisering er vi et foregangsland med den såkaldte Aarhusmodel. (En tværfaglig og dialogbaseret metode mellem skole, socialforvaltning og politi forankret i Århus kommune). Det giver derfor meget mere mening, at få børnene og deres forældre hjem til behandling og retsforfølgelse - og forebyggelse af modborgerskab. Det mener tre eksperter i afradikalisering og behandling:
"Den danske stil er at gå ind på den sociale side og hjælpe dem med at lykkes som mennesker," forklarer Kasper Fisker til Dagbladet Information. Han er stabschef i Den Kriminalpræventive Enhed og tidligere leder af EU´s terrorforebyggelsestaskforce.
"Vi har mange års erfaring i at tale, tegne og lege børn ud af deres traumer," siger Beatriz Tamm, psykolog og specialist i psykoterapi med børn og voksne i Oasis.
Den tværfaglige tilgang med at have fokus på, at de får et så almindeligt liv som muligt igen, er også virksom, mener hun. Oasis har mere end 17 års erfaring med børnefamiliebehandling og knapt 35 års erfaring med voksenbehandling.
Børn skal mødes som alle andre børn
"Vi skal ikke møde de her børn som særlige tilfælde, men som vi møder vores egne børn. Selv om de kan have særlige udfordringer, er det de samme ting, der skal styrkes, udvikles og dannes," siger Preben Bertelsen, professor i psykologi ved Århus Universitet, som har været med til at udvikle de psykologiske principper, som ligger til grund for den danske antiradikaliseringsindsats i den verdenskendte Aarhus-model. Han har også været med under samtaler med hjemvendte syrienskrigere. Danmark har ifølge ham veluddannede lærere, socialrådgivere og SSP-konsulenter, som er specialiserede i at arbejde med radikaliserede unge.
"Vi har rigtig megen viden og god erfaring med at få borgere tilbage på sporet. Vi skal ikke ud at opfinde den dybe tallerken. Det handler om den politiske vilje til at løse problemet," siger professor i psykologi til Information