Voldtægt som krigsvåben
12.03.2014 | Af: Tanja weiss
DR2 sender i dag kl. 23.00 en dansk dokumentar om den systematiske massevoldtægt af 25.-40.000 kvinder under Balkankrigen fra 1992-95. Oasis var inviteret med til forpremieren.
"Man vågner med den, lever med den og sover med den, men det hjælper at kæmpe for at få retfærdighed," siger en af kvinderne i filmen "Voldtægt som krigsvåben" om den skam, der følger i kølvandet på det at blive udsat for voldtægt. Kvinderne håber på juridisk retfærdighed for at opnå fornyet selvværd og integritet.Filmen fortæller om en forening af kvinder i Sarajevo, som stadig kæmper for at få deres sager anerkendt som krigsforbrydelse. Indtil nu er kun 61 blevet dømt, selvom systematisk voldtægt var en del af krigsstrategien. Det er en daglige kamp for anerkendelse og oprejsning via retfærdighed. En universel historie om krigens konsekvenser - og et primitivt våben, som jo desværre er lige så højaktuelt i konflikter verden over i dag. Se hele filmen på dr.dkVed forpremieren deltog en række eksperter i et debatpanel:
Folkeretsekspert og tidligere dommer ved Den Internationale Straffedomstol i det tidligere Jugoslavien (ICTY), Frederik Harhoff.
Forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist.
Tidligere indenrigsminister, journalist og forfatter Birthe Weiss
Libby Tata Arcel, psykolog og lektor på Københavns Universitet.
Libby Tata Acel har arbejdet med kvinderne i Bosnien og i Danmark og fremhævede fem områder, som hun havde erfaring med hjalp kvinderne til at få det bedre:- Familiens støtte og åbenhed over for ægtefælle
- Inklusion i samfundet
- Psykologisk og medicinsk støtte
- Økonomisk og social støtte
- Juridisk retfærdighed - at voldtægtsmanden blev dømt