Livet vender tilbage i Mosul: »Det er som om vi har været døde, men nu er blevet genoplivet«

18.12.2017 |

I det nordlige Irak finder folk sammen for at genopbygge deres by og deres liv. Og der er nok at tage fat på, ikke mindst på landemærker som byens universitet og børnehospital.

Af Margaret Coker, The New York Times, Berlingske.dkI sensommervarmen begav en gymnasie­rektor sig fra sit hjem i det østlige Mosul til Tigris-flodens vestbred for at kaste et blik på ruinerne af sit livs arbejde.Der var kun gået få uger efter et af de største slag, som er blevet udkæmpet i bymæssig bebyggelse siden Anden Verdenskrig. Lige uden for Mosuls gamle bykerne lå den statelige skolebygning, der daterede sig tilbage til den osmanniske tid, og hvor generationer af irakiske ledere har studeret. Nu var det en ruin. To bygninger var jævnet med jorden, de flere hundrede år gamle mure var arret af granatsplinter, og det ellers funklende nye computercenter, biblioteket og det teater, hvor der i 2014 var blevet opført en studenterproduktion af »Macbeth,« var blevet brændt ned til grunden, inden Islamisk Stat trak sig tilbage fra området.Omfanget af ødelæggelserne fik det til at gibbe i rektoren, Muthana Saleh. Men så mobiliserede han de evner, som indbyggerne i Mosul er kendt for: opfindsomhed og foretagsomhed. Og takket være en række frivillige og en irakisk donor planlægger han i denne måned at genåbne skolen for 450 studerende.»Vi løser problemerne,« siger han. »Vi finder ressourcer. Vi finder en vej. Det er ånden i Mosul.«I tre år levede denne storby med tre millioner indbyggere under IS’ hårdhændede styre. Da den militante gruppe omsider blev sendt på flugt i juli, markerede det begyndelsen på enden for gruppens selvudråbte kalifat, der engang omfattede en tredjedel af Irak samt en god del af Syrien. Amerikansk støttede irakiske styrker rullede frem gennem landet, og i begyndelsen af december blev arbejdet officielt erklæret for færdigt.

Folk smøger ærmerne op

Men kampen om Mosul varede i næsten ni måneder, den kostede tusindvis af mennesker livet og sendte op mod en million på flugt fra de rygende ruiner.Omkring 600.000 er fortsat hjemløse, og anslået 60.000 hjem er ubeboelige. Byens erhvervsliv og offentlige sektor trækkes med mindst 20.000 ødelagte bygninger, viser luftfotografier som FN har fået taget.Særligt den vestlige del af byen led omfattende overlast. Det krævede seks måneders enerverende gadekampe og luftangreb at befri området, som omfatter den labyrintiske Gamle By, hvor de militante islamister holdt ud til det sidste.»Mosul er fortællingen om to byer,« siger Lise Grande, humanitær koordinator og chef for FNs udviklingsprogram i Irak.»I det østlige Mosul kan flere end 95 procent af indbyggerne bo hjemme i deres egne huse. I den vestlige del er billedet er ganske andet. Men folk smøger ærmerne op og går beslutsomt i gang med at få deres liv tilbage.«Siden i sommer har det internationale samfund brugt omkring 2,5 milliarder kr. på at genoprette elnettet, vandforsyningen og sygeplejen, og donorlandene kæmper sammen med irakerne for at få sat skub i en omfattende udviklingsplan.I mellemtiden har muslawi – som indbyggerne i Mosul kaldes – mønstret deres egne ressourcer og filantropiske gejst for at puste nyt liv i byen:Landevejene ind til byen er overfyldt af lastbiler, på begge sider af floden er lange rækker af vaskemaskiner, varmeapparater og børnecykler sat til salg. Og restauranterne har igen fået travlt, især dem med familieafdelinger.På østsiden af floden summer universitetsområdet af aktivitet. Der er 30.000 studerende her i efterårssemesteret, og flere hundrede af dem kommer fra andre dele af Irak – et vidnesbyrd om deres forældres tillid til sikkerhedssituationen i Mosul, som i århundreder har været centrum for lærdom og videnskab. Og universitetet har formået at bevare deres gode ry inden for medicin og naturvidenskab.

En nyfunden omsorg

Men under IS’ regime blev det meste af undervisningen indstillet, dels fordi islamisterne forbød al »syndig« eller »irrelevant« undervisning såsom kunst og filosofi, men også fordi professorer og studerende ganske enkelt ikke turde vove sig uden for en dør.Luftangreb fra den amerikanskledede koalition pulveriserede fire universitetsbygninger, som IS brugte som våbendepoter, og universitetets administration indrømmer, at man ikke har nogen som helst idé om, hvordan man skal erstatte de millioner af bøger i biblioteket, som blev brændt af IS sammen med videnskabeligt udstyr for millioner.Professor Intisar Abdel Rada, der har undervist i regnskabsteori i 18 år, satte sig i spidsen for en gruppe, som skaffede penge til at reparere lofter og elinstallationer i fakultetets lokaler. Det betød, at undervisningen kunne genoptages i sidste måned:»Det er som om vi har været døde, men nu er blevet genoplivet,« siger hun i en pause i undervisningen.

Læger uden grænser genopbygger børnehospitalet

Et par kilometer væk har ledende overlæge Jamal Younis hen over sommeren arbejdet sammen med internationale organisationer som Læger Uden Grænser for at imødekomme de helt akutte behov på Al Khansaa-børnehospitalet.Han er stadig udfordret af de store huller i budgettet, men de ansatte kæmper for at opretholde husets lagre af sådan noget som operationshandsker og mad til de indlagte. Lige for tiden er hans altmuligmand dr. Saad Salih, en kirurg med gode forbindelser.Prominente irakere fra andre dele af landet har også bidraget. Dr. Salih kan fortælle om en gruppe irakere i Storbritannien, der sendte penge til hospitalsudstyr. Og i sidste uge kom en mand med en kuvert, som indeholdt 7.500 kr. fra en kirurg i Bagdad, der selv var født i Mosul.»Vi har oplevet årtier, hvor folk ikke stolede på hinanden her i Irak,« siger dr. Saad Salih. »Det er sandheden, og det er en stor udfordring for os nu. Men på en eller anden måde er det anderledes nu: Folk er virkeligt motiveret til at hjælpe hinanden.Oversættelse: Lars Rosenkvist for b.dk