Traumatiserede Ali har sex en gang om ugen

20.06.2014 | Af: Tanja Weiss

Sex er tegn på ressourcer og kan bruges aktivt i behandlingen. Men det er der ikke mange, der tør tale om - hverken behandlere eller patienter. Det vil psykolog og nyuddannet sexolog i Oasis gøre noget ved.

   "Hvorfor taler vi ikke mere om det, når vi ved, at det betyder så meget for vores patienters sundhed - på både godt og ondt?" spurgte psykolog Anne Mogensen sig selv under sin uddannelse til sexolog ved siden af sin behandling af patienter i Oasis.Den onde side af sagen, er, at 25 procent af alle kvinder på verdensplan har oplevet voldtægt i og udenfor ægteskabet og at tallet bliver langt højere i krigssammenhæng. Syv procent af de adspurgte mænd vedgår at have brugt vold til at opnå sex og tre-syv procent af mænd har selv oplevet sexuelle overgreb. Det anslår WHO (World Health Organization) i rapporten World Report on Violence and Health fra 2002. Den gode side af sex er, at det er tegn på sundhed og ressourcer og kan gøre det nemmere at leve med andre sundhedsbelastende problemer som traumer og depression. Det har professor Bente Klarlund Pedersen, Christian Graugaard og Morten Frisch beskrevet i rapporten Sexualitet og Sundhed, 2012, fra Vidensråd for Forebyggelse.

Tabu hos både behandler og patient

Alligevel bringer kun 19 procent af patienter med sexuelle problemer emnet op over for deres læge. Men det er måske heller ikke så overraskende, når kun 9 procent angiver, at de overhovedet er blevet spurgt af behandleren eller lægen om, hvordan de har det med deres sexualliv.Svaret på hvorfor patienter primært fra Mellemøsten ikke bringer emnet op, kan også være begrundet i kultur. Det mener Fatima El-Hajj, som kalder sig muslimsk sexolog.   "Det kan skyldes, at mange tror, at det i følge Koranen er forbudt at tale om sex." Hun understreger, at hvis man har problemer med sit sexualliv og det kræver behandling, skal man tale om det og søge hjælp, fordi som hun siger:   "Sex er en hellig muslimsk praksis og sundhed står højere end forbuddet om at tale om sex.&qu

Sex er sundt

  "At tale om sex kan bruges i behandlingen til at have mere fokus på patienternes ressourcer og på hvad, der fungerer i deres liv - til trods for depression, angst og følelsen af håbløshed," påpeger Anne Mogensen og opfordrer flere behandlere til at turde spørge: Er der en sexuel relation mellem dig og din kone? I tilfældet med Ali kom svaret helt bag på Anne:    "Ja, vi har sex en gang om ugen nu, men før jeg blev syg, var det oftere."  Anne Mogensen er psykolog i Oasis og har netop færdiggjort sin uddannelse som specialist i klinisk sexologi på Rigshospitalets sexologiske klinik og holdt oplægget ”At tale om sex med patienter på traumecentre” på Landsmødet for taumebehandlingscentre i april. Her optrådte også Fatima El-Hajj.Navnet Ali er opdigtet, men patientens rigtige navn er redaktionen bekendt.