2025 byder på 37 timers arbejdspligt og lavere ydelser

03.01.2025 |

Regeringen har indført arbejdspligt og lavere ydelser, hvis man ikke opfylder kravene om beskæftigelse og ophold. Den vil især gerne have flere kvinder med ikke-vestlig baggrund i arbejde. Derfor vil mange møde flere krav om aktivitet, hvis de er på hjemrejse- og selvforsørgelsesydelse.

Arbejdspligten for alle på hjemrejse- og selvforsørgelsesydelse (tidligere integrationsydelse) er allerede trådt ikraft den 1.1.2025.

Den 1.7.2025 gælder det for alle, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet. Dog ikke for personer med ophold efter bestemmelserne for fordrevne fra Ukraine.

Som udgangspunkt er arbejdspligten på 37 timer, men kommunen kan lave en individuel tilpasning af timetallet ud fra en vurdering af den enkeltes helbredsmæssige forhold i forhold til de konkrete aktiviteter, der planlægges. Fritagelse fra beskæftigelsesrettede aktiviteter vil fortsat kunne laves efter en konkret vurdering af helbredsmæssige konsekvenser.

Aktiviteter, der kan medregnes i arbejdspligten er:

  • Nytteindsats (opgaver forankret på en konkret virksomhed)

  • Særligt tilrettelagt nytteindsats (kommunale projekter)

  • Virksomhedspraktik

  • Job med løntilskud

  • Ordinære løntimer

  • Vejledning og opkvalificering i begrænset omfang

  • Transport mellem aktiviteter

  • Forberedelse og jobsøgning uden for hjemmet i op til 4 timer pr. uge

  • Danskuddannelse og danskundervisning

  • Indsatser efter social- og sundhedslovgivningen (f.eks. behandling eller foranstaltninger for et barn, der kræver forælderens deltagelse)

  • Timer, hvor personen er ansat som vikar i en jobrotationsordning

  • Samtaler med jobcenteret

  • Beskæftigelses- og uddannelsesfremmende aktiviteter

Det betyder blandt andet, at behandling i Oasis vil kunne tælle med som en aktivitet og patienterne kan få hjælp til transporten til behandling. Det er en stor forbedring i forhold til tidligere, hvor patienterne selv skulle betale for transporten, da behandling ikke blev betragtet som beskæftigelsesrettet.

Lavere ydelser

Fra 1.7.25 kommer al hjælp fra kommunen til at hedde kontanthjælp og den bliver givet i forskellige satser afhængig om man har børn, har opholdt sig i Danmark i 9 ud af 10 år og opfylder et krav om beskæftigelse eller hjemmeboende under 30 år og med egne børn. Men især kvinder, der aldrig har været i ordinær beskæftigelse eller i beskæftigelse i under 2,5 år, vil blive ramt af lavere ydelser med mindstesatsen. Se beløbene i boksen:

 

Kontanthjælpssatserne

 
 

Beløb (2024-niveau)

 
 

Grundsats, § 16, stk. 1, nr. 1

 

For personer under 30 år

 
 

6.955 kr.

 
 

Forhøjet sats, § 16, stk. 1, nr. 2

 

For personer, der opfylder opholds- og beskæftigelseskravet (ophold i DK 9 ud af 10 år og fuldtidsbeskæftigelse 2,5 år ud af de seneste 10 år). Og for personer mellem 25-29 år, der opfylder betingelser for grundsats og som opfylder beskæftigelseskravet.

 
 

12.064 kr.

 
 

Mindstesats, § 16, stk. 2, nr. 1

 

For personer indrejst i DK efter 1968 og som ikke opfylder opholds-og beskæftigelseskravet. 

 
 

6.553 kr.

 
 

Sats til hjemmeboende, § 16, stk. 1, nr. 3

 

For personer under 30 år, der bor hjemme hos en eller begge forældre og IKKE forsørger eget barn i hjemmet.

 
 

2.823 kr.

 
 

Sats til hjemmeboende, § 16, stk. 2, nr. 2

 
 

2.823 kr.

 

Nye tillæg

Der vil blive uddelt tillæg til dem, der har børn på 2.687 kr., hvis man har et eller flere  børn under 18 år (til begge forældre uanset om barnet bor hos en). Betingelsen er, at barnet opholder sig i riget, dvs. i Danmark, Grønland og Færøerne. Tidligere ville man også kunne få forsørgertakst, hvis man havde børn, der opholdt sig i udlandet.

Enlige forsørgere, der modtager mindstesats eller grundsats, vil få et tillæg på 1.581 kr.

Enlige ikke-forsørgere, der modtager grundsats eller forhøjet sats, men IKKE til personer på mindstesatsen, vil få et tillæg på 1.054 kr.

Personer under 30 år, der modtager grundsats og er vurderet aktivitetsparat vil få 2.500 kr. , hvis de er forsørgere, 1.000 kr. til ikke-forsørgere under 25 år og 2.500 kr. til ikke-forsørgere mellem 25-29 år.  Unge, der tidligere fik diagnosetillæg, vil nu få et tillæg i en periode på to år som en overgangsordning; Det kaldes midlertidigt tilpasningstillæg og bliver på 2.000 kr. fra 1.7.2025-30.6.2027.

Afskaffelse af kontanthjælpsloftet

Det af mange sagsbehandlere og borgere forhadte kontanthjælpsloft afskaffes.  I stedet indføres et boligstøtteloft, som gælder for personer, der modtager forhøjet sats, men man kan højst få 350 kr. i boligstøtte pr. person for samlevende og ægtefæller.

Der bliver indført et fritidstillæg på 450 kr. skattefrit for op til 3 børn målrettet barnets deltagelse i fritidsaktiviteter. Der følger dog et krav med om dokumentation for, at minimum en tredjedel går målrettet til fritidslivet. Beløbet er reduceret for enlige forsørgere.

Ferieret og medicintilskud til alle

Efter 12 måneders sammenhængende modtagelse af kontanthjælp optjenes nu ret til 4 ugers ferie. Stadig under forudsætning af, at det aftales med jobcenteret og stadig opmærksomhed på udlandsophold. Desuden vil personer på kontanthjælp nu få ret til at få dækket deres egenbetaling på tilskudsberettiget medicin. Det er dog på betingelse af, at personen har modtaget kontanthjælp i 12 ud af de seneste 18 måneder. Der bliver systemsammenkørsel med apotekerne, så man ikke skal søge hos kommunen først eller lægge ud. Gælder også for hjemmeboende børn under 18 år.

Der indføres pligt til at afklare aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år efter en sammenhængende periode på kontanthjælp på to år. Det vil sige, at man ikke kan blive hængende på kontanthjælp i årevis uden at komme videre til fx fleksjob eller førtidspension - det gælder dog ikke personer i integrationsprogram. og det er endnu ikke blevet helt afklaret,  hvad afklaring defineres som.

Alle disse ændringer vil medføre mange breve i eboks og mange samtaler hos sagsbehandlere i jobcentre. Mange patienter i Oasis vil også kunne få hjælp og forklaring af reglerne hos Oasis´ socialrådgivere.