Folkemøde for folket, men få flygtninge
16.06.2014 | Af: Tanja Weiss
Over 80.000 besøgende til folkemødet og mange debatter om flygtninge, PTSD og nydanskere. Men Oasis mødte kun to nydanskere i folkehavet af skoleelever, pensionister og bornholmere.
Formålet med folkemødet er at bringe den politiske debat ud til folket. Det lykkedes i høj grad i år: Alene det store antal besøgende vidner om, at der er mange andre end professionelle debatører, embedsfolk og poltikere og journalister, der valfarter til mødet.I år var temaerne også meget relevante for fagfolk og beslutningstagere, der har med flygtninge-, integrations- og socialområdet at gøre. Oasis deltog derfor i en debat om, hvordan man samarbejder om at hjælpe flygtninge med PTSD og traumer mellem det regionale og kommunale niveau. Paneldebattens socialrådgiver og psykolog sagde, at mange patienter har svært ved selv at betale transport og medicin til traumebehandlingen, fordi de ofte er på overførselsindkomst. Og at det kræver tæt koordinering og samarbejde mellem traumecentre og det kommunale og regionale, hvis indsatsen med at opspore traumatierede i tide og få patienter i relevant arbejde eller aktivering efter endt behandling, skal lykkes.Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet, der også deltog i panelet lyttede opmærksomt til problemerne omkring koordineringen og tidlig indsats og ville bringe det videre i Folketinget.
Anne Marie Wium-Andersen fra FN-forbundet konstaterer, at nydanskere sjældent er med i politiske organisationer og foreninger, som der er flest af på Folkemødet:
- Det er en udfordring for både Folkemødet og de frivillige organisationer at tiltrække nydanskere.
Flygtningetemaer, men næsten ingen flygtninge
Andre relevante temaer var voldtægt som krigsvåben i Udenrigsminiteriets stand, PTSD-symptomer hos krigsfotograf Jan Grarup og hos en dansk soldat og hvordan man kan lære at leve med det via behandling. Kun Dansk Flygtningehjælp havde inviteret en flygtning fra Burma til at fortælle om sin ankomst til Danmark og hvordan det er at være flygtning. Han mener, at sproget er den største barriere for at deltage i Folkemødet. - Det er, fordi debatten foregår på dansk, og folk taler så hurtigt, at nydanskere ikke kan følge med, siger Kau Root til Dr.dk.Anne Marie Wium-Andersen fra FN-forbundet konstaterer, at nydanskere sjældent er med i politiske organisationer og foreninger, som der er flest af på Folkemødet:
- Det er en udfordring for både Folkemødet og de frivillige organisationer at tiltrække nydanskere.