Nye regler for udlændinge gælder tidligst fra 2020
10.01.2019 | Af: Tanja Weiss
Mange flygtninge er meget bekymrede for de økonomiske stramninger af integrationsydelsen og ændringer i navnet på ydelserne. Det mærker Oasis dagligt, når flygtninge i behandling spørger til de nye regler, som de tror allerede er indført.
Et flertal i Folketinget har vedtaget finansloven for 2019 den 20.12.18. med de stramninger af lovene, som blev fremlagt, da regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede deres finanslovsaftale. De lovændringer, som skal resultere i finansloven, bliver fremlagt og behandlet i Folketinget i januar måned og først her bliver stramningerne endeligt vedtaget.
Hjemrejseydelse og hjemrejseprogram
Fra 1. januar 2020 skifter integrationsydelsen navn til selvforsørgelses- og hjemrejseydelse. For de borgere, der i dag modtager integrationsydelse, men ikke er omfattet af integrationsprogrammet, kommer ydelsen til at hedde overgangsydelse.Fælles for selvforsørgelses- og hjemrejseydelse og overgangsydelse er, at borgere med børn mister 2.000 kroner om måneden, når de efter tre år i Danmark har optjent retten til en halv børne- og ungeydelse. Ifølge beregninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har en enlig forsøger med to børn i dag et rådighedsbeløb på 7.200 kroner om måneden efter tre år i Danmark. Det vil fremover falde til 5.900 kroner om måneden. I takt med at borgeren optjener ret til en fuld børne- og ungeydelse, vil rådighedsbeløbet stige igen.Som udgangspunkt bliver alle, der d. 1. januar 2020 modtager integrationsydelse, overført til den nye og lavere ydelse, med mindre andet bliver vedtaget i forbindelse med behandlingen af den lov, der skal ændre ydelsen.Integrationsprogrammet skifter navn til selvforsørgelses- og hjemrejseprogram, men ændrer ikke formål eller indhold. Men en række andre forhold i finansloven kommer til at ændre indsatsen over for deltagerne i programmet:- Fremover skal kommunerne kun anvise en midlertidig bolig til flygtninge med ophold i Danmark og som er omfattet af integrationslovens regler om boligplacering. Det betyder, at man ikke har krav på en permanent bolig, der passer til ens families størrelse. Det vil få konsekvenser især får enlige, der bliver placeret i en lille bolig og når deres familie kommer til Danmark, vil kommunen ikke have pligt til at finde en større bolig.
- Den statslige refusion på halvdelen af kommunernes udgifter til tillægsydelser og enkeltydelser efter integrationsloven afskaffes. Det vil ramme især patienter til Oasis, som kommer langvejs fra og som har svært ved at betale transporten til behandling.
- Kommunerne skal fremover i alle samtaler i den beskæftigelsesrettede indsats vejlede udlændinge om muligheden for at vende tilbage til hjemlandet.