Traumatiserede kan arbejde, trods traumer

20.03.2015 |

Oasis deltog i DR2 Debatten i går i anledning af regeringens integrationsplan "Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse"

Hvad er det for nogle særlige udfordringer man står over for, når man ikke bare er arbejdsløs, men også har flygtningebaggrund? Det blev Oasis spurgt om i Debatten på DR2.

   "Man kan have problemer med at sove, at koncentrere sig og huske og have svært ved at styre sin vrede - og det kan være svært at rumme på en arbejdsplads, hvis man ikke har været i behandling, " svarede socialrådgiver Tanja Weiss fra Oasis.Hvordan hjælper man mennesker med særlige udfordringer, som har været udsat for fængsling og flugt - med job eller uddannelse?    "Sundhedsscreeninger hos egen læge - lige når man er kommet til landet eller når man har fået opholdstilladelse. Det kan være med til at vise om man har symptomer på traumer eller ej," svarede Tanja Weiss, men det er ikke alle, der viser tegn på traumer med det samme. Nogle gange først mange måneder efter de er kommet til landet, enten fordi de er så lykkelige for at have fået fred og så ikke mærker symptomerne eller hvis de bliver udsat for en krise som arbejdsløshed eller skilsmisse, så vælter symptomerne frem, tilføjede hun. Kan de så arbejde, når de er blevet behandlet?   "Ja, det kan de. Og gerne kombineret med noget danskundervisning - for uden dansk kan man jo ikke fungere på en dansk arbejdsplads," understregede Tanja Weiss. Og hvis hun havde fået mere taletid, ville hun have tilføjet:Udover den tidlige indsats med sundhedsscreeninger hos egen læge, så er det nødvendigt med en helhedsorienteret, tværfaglig og koordineret samt håndholdt indsats, som er tilpasset den enkeltes tilstand, fysisk og psykisk. Så kan flygtninge sagtens arbejde, trods deres traumer. Ofte er en kombination af behandling og arbejde eller aktivitet den bedste. Så kan den traumatiserede afprøve de nye indsigter og stressdæmpende øvelser de har fået i behandlingen ude på arbejdspladsen.

Den lille bager med traumer

Vi har mange gode eksempler på patienter som undervejs i behandlingen er kommet i arbejde. For eksempel den lille afghanske bager på 56 år, som har arbejdet hele sit liv fra han var 8 år og som trods traumer havde det bedst med fortsat at arbejde. For når han sad stille derhjemme brød alle symptomer og "dårlige tanker" løs. Mens han gik i behandling kontaktede Oasis derfor kommunen sammen med ham for at han kunne få en praktikplads nogle dage om ugen. Han kunne nemlig ikke koncentrere sig om at lære dansk, da han aldrig havde gået i skole og havde svært ved at huske og i det hele taget lærte bedre med hænderne.I tæt samarbejde og koordineret med Jobkonsulent, integrationsafdelingen og virksomheden, blev han til sidst fastansat som servicemedarbejder på en tankstation. Og han er der endnu - støttet undervejs af kropsbehandler, psykolog og socialrådgiver.Se hele debatten på dr.dk/debatten